Как се пише добро meta описание.

Важна част от интернет маркетинга и управлението на един сайт е да се контролира, как ще изглежда той в резултатите при търсене. Заблуда е, че написването на мета описание и ключови думи за всяка страница ще повиши вашия рейтинг в търсачките. Днес търсачките използват много по – сложни методи, за да класират уеб страниците.

Мета описанието и ключовите думи изобщо не играят ролята, която играеха до скоро. Това остана в миналото. Но все пак, нека не омаловажаваме влиянието на мета описанието – то позволява да се контролира текстът, написан като презентация на вашия сайт в резултатите при търсене SERP. Следователно трябва да подходите към вашето описание със същата грижа и мисъл., както ако то бе публикувано в луксозно списание например. Не забравяйте – целта на описанието е да убеди хората, че сайта Ви съдържа търсената от тях информация и да го посетят.

Напишете завладяващо и съблазнително съдържание

Мета описанието трябва да бъде представяне на съдържанието Ви по възможно най – кратък и пояснителен начин.

Meta Описание на SEO София

Изложението трябва да звучи привлекателно за потребителите, да бъде ясно и да изтъква предимствата на дадения продукт или услуга.

Напишете го стегнато

Най – вероятно Ви се иска да напишете максимално повече информация в много малък обем от думи. Обаче „ машинката” на Google действа така, че да покаже само 106 символа от Вашето мета описание. Затова се уверете, че казвате максимално много с минимално количество думи.

Задайте в началото най – важните Ви думи

Google понякога променя текста, който се появява под заглавието на сайта и дори добавя, така наречения snippets,  за да се опита да даде най – идеалното описание на страницата в зависимост от това, което търси потребителят. Какво ще рече това? Може изберателно да вземе различни части от мета описанието и съдържанието на сайта и да ги слее в едно. Поради тази причина е от изключително значение да се убедите дали сте сложили най – важните си думи в началото на описанието, в случай че то бъде отсечено.

Не го натъпквайте с ключови думи

Google вече не взима предвид мета описанието при класирането на сайтовете, следователно няма смисъл да го пренаситите с ключови думи (най – много сайтът Ви да бъде наказан).
Не забравяйте, че неговата функция е да запознае потребителите с услугата/дейността, а не просто да изброи ключовите думи.

Включете в него призив за действие

Тъй като имате само една малка част от текста, с която да боравите, включете в него думи, с които да насърчите потребителите да предприемат действия и да елязат в сайта. Един добър пример за това:

повече информация можете да видите тук.“ , „ изтеглете сега „ или „ ползвай отстъпка днес

Бъдете честни

Не прекалявайте с призивите за действие или казано по друг начин, не пълнете вашето описание с прекалено много търговски агитации, тъй като това може да отблъсне хората и да не им дава информацията, която искат да получат. Помислете за вашата аудитория и каква е основната информация, от която се нуждаят потребителите – какъв е вашият продукт или услуга, която предлагате и разбира се, вашето местоположение. Поставяйте важна и полезна информация вместо клишираните търговски призиви, които биха могли да са Ви повече вреда, отколкото полза.

Създайте уникално мета описание за всяка една страница

Всяка една Ваша страница има възможност да се индексира в търсачката и да получи висок рейтинг. Поради тази причина мета описанията трябва да бъдат уникални и да предават съдържанието на страницата, която ще отвори потребителя при клик. Често срещана грешка е да се поставя мета описанието от началната страница, на всички вътрешни. Използвайки едно и също мета описание на всяка една страница е възможно да се стигне до пренебрегване от страна на Google и създаване на свое описание на база съдържанието на страницата.

Проверете мета акцентите meta tags си в сайта

Инструменти като SiteBeam например могат да Ви дадат информация за всички мета данни, които сте заложили във всяка една страница от вашия сайт. Така можете да проверите за дублирано мета описание, което сте включили или да експортирате списък с всички мета описания, които сте ползвали в сайта.

Като заключение нека отбележа, че има приложения към работните платформи, които генерират автоматично мета описанието, взимайки го от съдържанието на страницата. Вече споменатите приложения обаче са препоръчителни за сайтове с много категории или продуктови каталози, където писането на мета описание може да отнеме много от времето Ви..

Tags:
4 коментара
 1. grande 12 години ago

  Страхотна статия! 🙂

 2. Vasil Lambrev 11 години ago

  Готин урок, но на мен нещо не ми се показва сайта като изписвам URL в гугъл, и се чудя дали е защото нямам мета описание. (не че не бих сложил просто не разбирам много от wordpress и не знам от къде да напиша нужната информация иначе измислих описание 101 символа.

 3. Панос Кондоянис 10 години ago

  sitebeam е много добър инструмент

  • Author
   Mitkov 5 години ago

   Сега се връщам назад и виждам колко много са се променили нещата. През 2012,колко лесно се манипулираше търсачката.

   Споделете какви инструменти за проверка на SEO метрики на домейни, линк профили и качество на страниците използвате сега?

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

©2024 SEO Sofia by Smart MediaTM

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account