Докато SEO играта се промени драстично през последните месеци, едно нещо не промени своята последователност в алгоритъма на Google:

Ключовите думи заложени в URL – а
METTA таговете
Съдържанието
Линковете водещи към сайта.

Независимо от начина по – който правите вашето SEO, ключовите думи са в основата му. С предстоящият ъпдейт на Google ( семантичната технология за търсене ) от екипа на най – голямата търсачка ще добавят и един нов елемент към играта: човешкият фактор

Какво представлява семантичното търсене ?

В основата на семантичното търсене стои изкуствен интелект, чиято цел е да разбере намерението на търсещият, смисъла на заявката а не просто да направи един разбор по – ключови думи, като речник. В момента при търсене на конкретна информация, Google ви дава резултати базирани единствено на текста и ключовите думи, които ползвате при търсенето. На базата на това се предполага, че Google дава най – доброто предположение.

Когато използва семантичното търсене обаче, Google се фокусира във еръзките между тези думи, как те „работят“ заедно и се опитва да разбере какво означават тези думи. В следствие на това Google ще разбере, че “ their – тяхните “ и “ they’re – те са “ имат две различни значения и когато “ New “ и “ York “ са поставени заедно при търсене то това променя смисъла им.

Семантичното търсене не е нова концепция. В ранната 2008 г. търсачките се “ появяват „, като се фокусират върху естественият език на ключовите думи, но сега ние отчитаме това само като “ бележка от миналото “ благодарение на Google. И Google го ползва само, като факт от миналото благодарение на SIRI ( интерфейс за тълкуване и разпознаване на говор )

Knowledge graph – База с данни ( средство за събиране, организиране, споделяне , търсене и използване на информация )

Системата поддържаща семантичното търсене ще бъде “ Базата с данни “ на Google, един конгломерат от информация предназначен да отговори на евентуалните въпроси от хората зададени при търсене. Не само, че Google ще започне да разбира, какво се търси а “ базата с данни “ ще дава по – контекстуална информация за това търсене а не просто списък от 10 сайта с подобно или близко съдържание.

Какво означава това за СЕО – то ?

Ключовите думи са лесни за манипулация. За да се класирате добре при семантичното търсене, Вие не просто трябва да поставите вашите ключови думи на правилните места а трябва да разберете истинското значение на тези ключови думи и да изградите съдаржанието си на базата на това.Така ще поставите акцент върху ключовите Ви думи при търсене.

Когато хората търсят в Google те имат за цел да получат отговор на своите въпроси. В повечето случаи търсенето е под – формата на съкратена версия на въпроса. При изследването на ключовите Ви думи за семантичното търсене ще трябва да се съсредоточите в това какво точно има на предвид потребителят, когато търси по тези думи.

Пример: 

Думата “ йога „
Какво точно имат в предвид хората, когато търсят “ йога “ ?
Какво е Йога ?
Различните видове Йога.
Как да намерим нови пози в йогата ?
Видео упражнения по йогаи тн.

Виждате, че възможностите са безкрайни. Когато рамкирате своето съдържание в света на семантичното търсене, то само по – себе си трябва да е около отговорите на специфичните въпроси на потребителите за които търсят те по – дадена ключова дума.
При всяко изречение, което пишете запитвайте се следното: Как това отговаря на въпроса на търсещият ? Вие ще трябва да се съсредоточите върху естественият език.

С “ Базата данни “ Google направо ще отговори на въпроса вместо да разчита на друг уеб сайт, който да предостави въпросната информация ( най – вероятно това вече сте го виждали в действие ) Така, че не само ще Ви се наложи да се борите с конкурентните фирми за добро класиране, импресии и кликове в Google ами ще се наложи да се конкурирате и със самият Google. Така на потребителите няма да им се налага да влизат в някакви сродни по – съдаржание сайтове , които им излизат като резултат а те дори и не не са чували за тях.

Дали семантичното търсене ще осигури по – добри резултатите за потребителите ?
Дали това сериозно ще промени маркетинг кампаниите на фирмите в интернет занапред ?

Оставям Ви сами да си отговорите на тези въпроси 🙂

Tags:
3 коментара
 1. Anonymous 12 години ago

  >Чудесно, отдавна трябваше семантичното търсене да се появи. Дори и сега, много често не откривам, това което търся 🙂

  пп. Страхотна статия!
  Поздрави, Емо

 2. Пламен Найденов 8 години ago

  В България това семантично търсене сякаш доста се разми. Много пъти като търся нещо и излизат сайтове, дето нямат ама грам общо с фразата на търсене и в случая нямам предвид каталози, новинарски сайтове и форуми, а просто сайтове с друга тематика, но просто много добре оптимизирани, където случайно има и тази фраза. Дано се променят нещата, но не ми се вярва…

  • CopyM@ster 5 години ago

   То резултатите в България са много зле и с днешна дата. Другото което е при търсене, ако посетите да речем първите 5 резултата (което е най-нормалното нещо) след това при сходни търсения ви сервира отново тези 5 сайта. И всичко това благодаребие на браузъра им.

   Да не говорим, че много често ми се случва при търсене, първите 4-5 резултата са един и същ сайт… представете си как са си изчистили алгоритмите.

   Друг въпрос е, че всички тези нови неща, дето „СЕО специалистите“ умело тръбят и преразказват… едва 20% засягат БГ.

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

©2023 SEO Sofia by Smart MediaTM

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account